Groepslessen Zelfverdediging
(GRATIS voor studenten t.e.m. 25 jaar)
leer jezelf beschermen tegen geweld in een veilige omkadering & have fun! 🙂
Over zelfverdediging
Zelfverdediging is het vermogen om jezelf te beschermen tegen gewelddadige aanvallen. De training zal je helpen om fysieke en mentale vaardigheden te ontwikkelen, zoals kracht, snelheid, coördinatie en zelfbeheersing. Zelfverdediging helpt ook bij het vergroten van zelfvertrouwen en het verminderen van angst. Het is belangrijk om te benadrukken dat zelfverdediging niet alleen gaat om het gebruiken van geweld, maar ook om het voorkomen van geweld en het ontwijken van gevaarlijke situaties.
Voor wie?
- Minimumleeftijd: 15 jaar.
- Voor iedereen die effectieve zelfverdediging wil leren in een veilige omkadering en ook veel plezier wil beleven!
Waar en wanneer gaat het door?
- Locatie: sporthal Bourgoyen (Gent)
- Tijdstip: we plannen periodiek een groepsles op zaterdagnamiddag
Veelgestelde vragen: groepslessen zelfverdediging
Ja, onze groepslessen zijn 100% gratis voor studenten van 15 t.e.m. 25 jaar. Dit omdat we jongeren willen steunen en persoonlijke veiligheid bijzonder belangrijk vinden. Het is ook helaas de groep die het meeste te maken krijgt met geweld.
Onze groepslessen zelfverdediging geeft je de nodige kennis om je slaagkans aanzienlijk te verhogen als je in aanraking komt met realistisch (!) modern geweld. Je leert robuuste basisprincipes en technieken die ook werken onder stress en angst en die vertrekken vanuit je natuurlijke reflexen.
Door meerdere lessen te doen leer je efficiënter bewegen en de technieken dus vloeiender uitvoeren. Ook ontwikkel je door herhaling een eigen "stijl". Een vechtstijl die best past bij jouw lichaamsbouw en voorkeuren. En je traint ook je geest zodat de kans op 'bevriezen' veel kleiner zal worden.
De trainingsspellen helpen je op een leuke manier je coördinatie verbeteren en sneller denken in dynamische situaties.
Het is ook belangrijk plezier te beleven tijdens de lessen en dus houden we het graag luchtig en speels.
Ja. Je kan steeds instappen, het is dus niet erg als er al meerdere lessen plaatsgevonden hebben waaraan je niet kon deelnemen. We herhalen immers veel materiaal.
Wees dus zeker welkom:
Hieronder enkele thema's die aan bod zullen komen tijdens de lessen:
- basisprincipes zelfverdediging, veiliger op straat / veiliger uitgaan
- natuurlijke reflexen wapenen en "bevriezen" doorbreken
- omgaan met ongewenste aanraking & bevrijdingstechnieken
- veiliger vallen, tactisch rechtstaan & bevrijdingen op de grond
- leren slaan, zelfverdediging tegen slagen & vector werk
- zelfverdediging tegen mes
- werptechnieken & werken met gewrichten
- leren trappen & zelfverdediging tegen trappen
- zelfverdediging tegen (en met) stok (wandelstok, paraplu, ...)
- omgaan met meerdere tegenstanders
- proactief aanvallen & improvisatie wapens gebruiken (gsm, sleutels, ...)
Er is geen ervaring nodig. Ben je beginner dan kan je perfect deelnemen aan de training. Je zal vele basisprincipes en technieken aanleren. Je leert verder heel veel door te doen en zelf te ervaren wat (niet) werkt.
Als je al ervaring hebt met vechtsport (of traditionele stijlen) dan is dat ook goed. Je bent immers vrij om te gebruiken wat werkt voor jou, op basis van je achtergrond en voorkeuren. Zolang je "jouw manier" niet opdringt aan anderen en zolang je de regels van ieder trainingsspel respecteert voor de veiligheid.
Kom in ieder geval steeds respectvol, in goede gezondheid en met goede hygiëne naar de les.
Nee, dat is niet nodig.
Je hoeft dus niet alle lessen te doen maar het is natuurlijk wel aanbevolen om aan zoveel mogelijk lessen deel te nemen als je het maximum eruit wil halen.
Elke les heeft een thema (bv. bevrijdingstechnieken, verdediging tegen mes, omgaan met meerdere tegenstanders, enzovoort). Sommige thema's herhalen we meermaals, andere niet.
Zelfbescherming is niet één stijl of systeem. Het is een principe-gedreven trainingsmethode waarin je een eigen vechtstijl ontwikkelt die past bij jouw lichaamsbouw en voorkeuren.
Verder zijn dit enkele kenmerken die Zelfbescherming typeren:
- Zelfbescherming test alles met weerstand, dus technieken moeten ook werken als iemand tegenwerkt, beweegt of (onvoorspelbaar) blijft aanvallen.
- We laten je staan en bewegen hoe je zelf wil. Sta je graag als (kick)bokser? Als karateka? Als judoka? Iets anders? Go ahead!
- We laten je aanvallen hoe je zelf wil. Vuist verticaal of horizontaal: het maakt ons niet uit.
- Zelfbescherming training moet leuk blijven. Ook al leer je jezelf verdedigen tegen geweld - wat een serieus onderwerp is - we houden de training niettemin luchtig en fun.
- Als we sparren doen we dit licht en met respect. Net als het uitvoeren van technieken. Het is NIET de bedoeling elkaars neus te breken, polsen kapot te wringen, enzovoort. We trainen met intentie en een realistische focus maar met de nodige controle en voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid.
- Geen graden, geen hiërarchie, geen focus op 'status'. Zelfbescherming heeft er bewust voor gekozen géén gradensysteem te gebruiken.
- Voldoende aandacht voor het mentale want echt geweld is 90% een mentaal probleem.
We volgen hierin het OpenJutsu manifesto:
- Sparren is belangrijk. Zelfverdedigingstraining moet altijd vechtsport-elementen bevatten zoals sparren, rollen, worstelen, ...
- Modern en innovatief. Geen dogma, wel alles in vraag stellen. En we gebruiken wat werkt in de moderne wereld en blijven het verbeteren.
- Alleen (onder druk) geteste technieken. Statische 'ABC-technieken' met volgzame tegenstanders zijn nep zelfverdediging. Natuurlijk kun je een techniek in het begin langzaam leren, maar technieken zijn waardeloos als ze enkel werken als de tegenstander zich 'laat doen'.
- Aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om je aan elke situatie te kunnen aanpassen waaronder ook de omgeving en geïmproviseerde wapens leren gebruiken. Simpelweg technieken kopiëren is niet voldoende, je moet zelf leren denken in de chaotische context van geweld.
- Principe-gedreven training. In plaats van honderden technieken te leren, geeft OpenJutsu de voorkeur aan een focus op robuuste universele principes (die ook werken onder adrenaline, stress en angst). Van daaruit kan je dan technieken kiezen die best passen bij je voorkeuren.
- Effectiviteit boven elegantie. Het maakt ons niet uit of een techniek er mooi uitziet, het maakt ons alleen uit of het werkt (onder druk).
- Geweld kennen. Veel trainingsspelletjes (bv. sparren) zijn geen echt geweld maar wel heel nuttig. Dit in je achterhoofd houden is belangrijk.
- Pijn is niet betrouwbaar. Pijn doet er niet toe als er adrenaline, drugs en/of alcohol meespelen.
- Hou het simpel. Complexe fijne motoriek gaat verloren onder adrenaline, daarom geven wij de voorkeur aan eenvoudige grove motoriek.
- Gelaagde zelfverdediging. Niet alle situaties vereisen extreme maatregelen. We plaatsen zelfverdediging in de juiste context.
- Echt geweld is voor 90% een mentaal probleem. Daarom conditioneren we de geest, niet alleen het lichaam. Mindset verslaat techniek.
- Vreedzame krijgers. In het echte leven zullen we nooit een situatie laten escaleren als deze kan worden vermeden.
De minimumleeftijd is 15 jaar. Een uitzondering kan gemaakt worden indien een ouder bv. deelneemt.
Sportieve nette kledij en een flesje water of sportdrank volstaat.
Heb je nog een vraag? Contacteer ons